Ekonomi

Avrupa doğalgaz fiyatlarında yüzde 20’den fazla artış

Avustralya’daki bazı tesislerde işçilerin greve gitme olasılığının ortaya çıkmasının ardından LNG arzına yönelik risklerin artmasıyla Avrupa’da doğal gaz fiyatları yaklaşık iki ayın en büyük artışını kaydetti.

Gösterge vadeli gaz fiyatları önceki iki seanstaki artışın ardından yüzde 21’e kadar yükselirken, petrol ve kömür fiyatlarında artış gözlendi.

Avustralya’da Chevron Corp. ve Woodside Energy Group çalışanları, yakıt için küresel rekabet arttıkça ülkeden sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatını etkileme potansiyeline sahip olan grev tarafında oy kullandı. Greve gitme yönünde bir karar alınırsa ne zaman olacağı belli değil.

Danışmanlık şirketi Inspired’ın başkanı Nick Campbell, “Asyalı alıcılar, Avrupa’yı etkileyecek aksamalar durumunda azalan hacimleri telafi etmek için Avustralya’dan LNG ithalatlarını muhtemelen artıracaklar. LNG, Avrupa gaz tedarik karışımında bir temel yük haline geldi, bu nedenle bu akış riskli. altındaBir değiş tokuş olduğuna dair herhangi bir gösterge, fiyatların desteklenmesine yol açar” dedi.

Öte yandan, Norveç’in dönemsel bakımındaki olası gecikmelerin de risk oluşturduğu ve yukarı yönlü fiyat baskısını artırdığı belirtiliyor. Uzmanlar, Avrupa’daki sakin talep ve olağandışı yüksek stoklar nedeniyle şimdilik yükseliş faktörlerine ağır bastığının altını çiziyor.

Saxo Bank Emtia Stratejisi Başkanı Ole Hansen, sağlıklı kış stokları ve soğuk mevsim riskleri arasında piyasaların “uyumsuzluğu fiyatlamakta” sorun yaşadığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu