Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnafa müjdesini verdi. Diğer Erdoğan: “Destek paketi limitini 50 milyar ilave ile toplamda 150 milyar liraya çıkarıyoruz.” dedim.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları;

Sizler vasıtasıyla evlerine bismillah diyerek giden, her akşam evlerine bismillah diyerek giden tüm kardeşlerime taziyelerimi iletiyorum. Dünyanın her yerinde Esnaf var. Ülkemizin esnafı ve misyonu çok farklı. Atalarının kılıcının gücü ve kalbinin kalbi ile Anadolu’nun kapılarını açtık.

Sokakları darbeci hainlere daraltan vatandaşlarımızın değerli bir kısmı esnafımızdı. Sivil şehitlerimiz ve gazilerimiz arasında ilk sırayı esnafımız almaktadır. Birileri sosyal medyadan yapılan açıklamaların üslubuyla meşgul olurken, esnafımız ölü bırakan silahlara meydan okuyordu. Esnaflık yapmış kardeşiniz olarak aranızdan buraya geldik. Esnafta huzur varsa şükür varsa tamam diyoruz. Orada acı çekiyorsak, şikayet ediyorsak, dikkatimizi hızla öne çıkan sorunların analizine çeviriyoruz.

Bazı esnafımız diyor ki bu çok değerli benim kaybım bu kadar değil daha fazlasına ihtiyacı olan arkadaşlar var önce kendisine verin diyen esnaf kendisine verilen parayı iade ediyor. Kimse bu ülkeye ve bu millete diz çöktüremez. Hani Anadolu’da esnaf ahi demektir. Ahi kardeş demektir. İmanda sebat, doğru yolda olgunluk, dilde açıklık, sözde düzgünlük, işte kuvvet, işte dikkat, mal ve rızıkta bolluk, dost sevgisi, akraba şefkati. Ahilik lideri bizden hakkı ve sabrı isteyen bizdendir.

Dünyayı olduğu kadar ülkemizi de olumsuz etkileyen covid 19 salgınını yaşadık. Bununla birlikte küresel emtia ve gıda tedarik zincirlerinde kırılmalar başladı. Yetmedi, buna savaşla birlikte bir de güç bunalımı eklendi. Gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere tüm ekonomiler, başta hayat pahalılığı olmak üzere büyük krizlerle uğraşıyor. 60-70 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla uğraşıyor. Türkiye bu süreçten olumlu bir şekilde ayrılmayı başarmıştır. Ülkemizi engellemeye yönelik sinsi oyunlar pervasızlığa dönüşmüştür. Bu tehdit, faiz oranları, Döviz Kurları ve enflasyon üzerindeki etkilerini daha da ağırlaştırdı. Bu dalgalanmalarla başa çıkmak için çok çalıştık. Başta esnafımız olmak üzere her departmanın hayatta kalmasını sağlayacak tedbirler aldık. Salgın döneminde esnafa sadece gelir kaybı ve kira eki olarak 4.6 milyar lira aktardık. 3-5 bin lira civarında hibe olarak verdiğimiz destek 4.3 milyar lira. Halkbank kredilerinde 2020 ve 2021’de 14 milyar lira erteleme yaptık. 850 milyar lira borcun yeniden yapılandırılmasını sağladık. Kredi garanti teminatlarının artırılmasından mali sicil affına kadar vergi ve SSK borç yapılandırmalarında birçok kolaylık sağladık. Bunlardan biri de kazancı kolay yoldan tespit edilen esnafı gelir vergisinden hariç tutup beyanname vermemiş olmamız. Bu sıkıntılı dönemi en az kayıpla geride bıraktık.

Son 20 yılda esnafımıza verdiğimiz takviyeleri sayarsak saatler, günler alıyor. Halkbank’tan esnafın kullandığı kredi limitini 5 bin liradan 500 bin liraya çıkardık. Yatırımlarda kredi limitini 1,5 milyon liraya çıkardık. Politika faizindeki düşüşe paralel olarak esnafın kullandığı kredilere verilen hazine desteğini yüzde 50’ye varan oranlarda artırdık.

Esnafa verilen takviye paketinin limitini 150 milyar liraya çıkarıyoruz.

 

 

Detaylar geliyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu