Teknoloji

Daha önce sadece 5 kişi bunu başarmıştı, şimdi “Cenevre Hastası” ile bu sayı altıya yükseldi.

Doktorlar, HIV’li bir kişinin uzun vadeli bir iyileşme sürecinde olduğunu ve yıkıcı virüsten etkili bir şekilde kurtulduğunu söylüyor. “Cenevre Hastası” olarak bilinen, uzun süreli remisyonda olduğu açıklanan HIV’li altıncı kişi olarak tarihe geçti.

Altıncı hastanın haberi Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG) ve Institut Pasteur tarafından, bulgularını 24 Temmuz’da Brisbane, Avustralya’da resmi olarak sunacakları Uluslararası AIDS Konferansı öncesinde duyuruldu.

Bir kemik iliği naklinin ardından HIV enfeksiyonunu etkili bir şekilde “iyileştiren” önceki beş insan vakasında, nakillerin HIV’in vücut hücrelerine girmesini önlediği biliniyordu. CCR5 geninin mutasyonuna sahip bir donörden alınan kök hücreleri içeriyordu..

Bu altıncı hasta genel olarak bu olaylara benzese de önemli bir fark var. Yeni kişinin kemik iliği naklinde, CCR5 mutasyonu taşımayan bir donörden alınan kemik iliği kullanıldı.

Cenevre Üniversite Hastaneleri HIV/AIDS Birimi Başkanı Alexandra Calmyve Institut Pasteur Viral Rezervuarlar ve Bağışıklık Kontrol Birimi Lideri Asier Sáez-Cirionyaptıkları açıklamada, ” Tedavi kesildikten sonra tespit edilemeyen süre – 20 ay – CCR5 mutasyonu olmayan ilik nakli alıcılarında emsali yoktur” söz konusu.

Kişi 1990’ların başından beri HIV ile yaşıyordu ve başından beri antiretroviral tedavi görüyordu. 2018’de, özellikle agresif bir lösemi formunu tedavi etmek için bir kök hücre nakli geçirdi. Nakilden sonraki testler, kan hücrelerinin tamamen donörün hücreleri tarafından değiştirildiğini ve HIV ile enfekte olmuş hücrelerin sayısının önemli ölçüde düştüğünü gösterdi.

Daha sonra yavaş formda antiretroviral ilaçların kullanımı durduruldu ve tedavi Kasım 2021’de kalıcı olarak kesildi. Tedaviyi bıraktıktan 20 ay sonra, kişinin vücudunda hiçbir virüs belirtisi veya bağışıklık yansıması bulunmadı . Başka bir deyişle, hastalık etkili bir şekilde tedavi edildi.

Cenevre hastası ise farklı bir ifadeyle, “ Bana olanlar harika ve büyülü – artık geleceğe odaklanabiliriz” söz konusu.

Araştırmacılar, bu inanılmaz olayın HIV için yaygın bir tedavinin yakın olduğu anlamına gelmediğini vurguladılar. Şimdi, uzun süreli HIV remisyonu vakaları istisnai örnekler olarak görülmektedir. Bununla birlikte, Cenevre hastasının benzersiz durumu, HIV’i tedavi etmenin olası yeni yollarına ilişkin bazı paha biçilmez içgörüler sunmaktadır.

Sáez-Cirión, “ Bu protokol, agresifliği nedeniyle büyük ölçekte uygulanamayabilirken, bu yeni vaka, iyileştirici HIV tedavilerinin tasarlanmasında önemli bir rol oynayacak viral rezervuarları ortadan kaldırma ve kontrol etme mekanizmalarına ilişkin beklenmedik bilgiler sağlıyor.” Sakin devam etti, “ Bu eşsiz durum sayesinde, bir gün bunun artık tek seferlik bir olay olmayacağı umuduyla HIV’i hafifletmenin ve hatta iyileştirmenin yeni yollarını keşfediyoruz.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu