Haber

Dersim’de depreme dayanıklı olmayan 17 okul yıkılacak

Dersim’de bilim adamlarının deprem uyarılarının ardından 63 okulun bina performansı ölçüldü. Depreme dayanıklı olduğu belirlenen 17 okulun yıkılmasına, bazılarının güçlendirilmesine karar verildi. Bu okullarda tahliye işlemleri başladı.

Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kesiştiği noktada yer alan ve bilim adamlarının sürekli ‘deprem’ uyarısında bulunduğu Dersim’de depreme karşı konteyner alanlar oluşturuldu, aralarında jandarma ve polislerin de bulunduğu 1600 kişi depremzedelerle buluştu. arama kurtarma eğitimi verildi. Ayrıca Vali Bülent Tekbıyıkoğlu’nun talimatıyla kamu binalarından numuneler alınarak kentteki yapı stoğu elden geçirilmeye başlandı. 63 okulun performans analizinde 17 okulun yıkılmasına karar verildi. Okulların tahliyesi başlarken öğrenciler çevredeki okullarda eğitim görecek.

VALİ YARDIMCISI: TEKRAR SON GÜNÜNÜN YAKLAŞTIĞINI SÖYLÜYORLAR

Tahliye işlemlerinin yapıldığı Dersim Anadolu Lisesi’nde Vali Yardımcısı Okan Yenidun ve İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Ateş ile birlikte incelemelerde bulunan Vali Tekbıyıkoğlu, “6 Şubat depremi ülkemizde 11 ilde ciddi hasar ve yaralanmalara neden oldu. Tunceli de Nisan ayı itibarıyla genel faaliyet kararı alınan illerimizden biri. Bunun dışında Tunceli’de bir tehdit daha var; Bilim insanları, Erzincan Karlıova ve Yedisu fay hattının kırılma ihtimalini yüksek görüyor. Tekrarlama zamanının yaklaştığını da söylüyorlar. Bu yüzden depreme dayanıklı şehirler yaratmak için elimizden geleni yapıyoruz. Şehrimizde konteyner alanları oluşturduk. Bu konteynerler hak sahiplerine verilirken, ‘Evimi yıkmak istiyorum, kalacak yerim yok’ diyen vatandaşlarımıza da geçici olarak verilecek. Bir yandan da ilimizdeki TOKİ faaliyetlerini artırıyoruz. 196 konutluk bir proje vardı, 500 konuta çıkardık. İlimizde yapılmayan, yerel yönetimlerin çalışma tabanını oluşturabilecek alanlarda jeolojik etütler gerçekleştiriyor ve bunu mikro bölgeleme yöntemiyle güçlendiriyoruz. Yaptığımız çalışmalardan biri de diğer ilde bulunmayan jandarma ve polisten oluşan 1600 kişilik arama kurtarma ekipleriydi. “Eğitimlerini tamamladılar ve artık Allah korusun ilimizde herhangi bir afet olursa müdahale edecekler” dedi.

’17 OKULU YIKACAĞIZ’

Vali Tekbıyıkoğlu, Tunceli’nin depreme dayanıklı şehir kategorisine alınması için öncelikle kamuda dönüşüme başladıklarını belirterek, “İlimizdeki tüm kamu binalarının yapı stoklarını inceliyoruz. Valiliğimizin binaları performans ve raporlarıyla yıkma ve güçlendirme çalışmaları İçişleri Bakanlığımızın himayesinde AFAD ile uyum içerisinde devam ediyor. İlimizde arkamızda gördüğünüz okul da taşımaya başladığımız okullardan biri. Yapılan analize göre güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğu görülmüş ve güçlendirme çalışmaları başlatılmıştır. Çocuklar bizim önceliğimiz, depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Gece olabilir, okul zamanı olabilir, sabah olabilir, tahmin edemiyoruz. Eğer çocuklarımız kamu kurumlarında ise bizim görevimiz, valiliğimiz, Milli Eğitim Bakanlığımız yani devletimiz bu çocukların sağlığını korumak olacaktır. İlimizin tüm okullarını gezdik. Pek çok okulun da aralarında bulunduğu milli eğitimle ilgili 63 binada performans analizi yaptık. Bunlardan 17 tanesini yıkıp bazılarını güçlendireceğiz. Allah milletimizi ve ülkemizi felaketlerden korusun ama bir şekilde felakete de hazırlıklı olmalıyız. Tunceli’nin afete dayanıklı şehirler kategorisine girmesi için elimizden geleni yapacağız. “Depremin etkisini ortadan kaldırabiliriz ama ateşlenmemiş kurşun kalmayacak.”

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu