Haber

Dünya Kanser Günü: Kanseri Önleme ve Tedavi Stratejileri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, “Dünyada her 5 kişiden 1’i yaşamı boyunca kansere yakalanırken, her 8 erkekten 1’i ve her 11 kadından 1’i kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. DSÖ Dünya Kanser Günü Eylemi’ne göre Plan; Eğitim düzeyi, coğrafi konum ve etnik köken farklılıkları, ırk, cinsiyet, yaş, engellilik ve yaşam tarzına dayalı ayrımcılık ve sağlık hizmetlerindeki eşitsizlikler, kanserin önlenmesi, teşhisi ve tedavisinde sorunlar yaratmaktadır. Hava durumu “Su kirliliği ve gıda güvenliği, sağlıklı davranışlar, düzenli tarama, erken teşhis ve zamanında tedavi gibi çevresel faktörlere uyum sağlanmasıyla kanser riskleri azaltılabilir. Kanserin önlenmesi, erken teşhisi, zamanında ve kaliteli tedavisine yönelik uygun stratejilerle dünyada her yıl 3,7 milyona yakın hayat kurtarılabilir.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık Bakanlığından Sorumlu Gölge Bakan Zeliha Aksaz Şahbaz, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Aksaz Şahbaz’ın açıklaması şöyle:

“WHO’YA GÖRE DÜNYADA YILLIK 19,3 MİLYON YENİ KANSER VAKASI VAR VE BU RAKAMIN 2040’TA 30 MİLYONUN ÜZERİNDE ARTMASI BEKLENİYOR”

“Her yıl 10 milyon kişi kanserden ölüyor. Kanserden ölümlerin yüzde 70’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her yıl 10 milyon kişi kanserden ölüyor. Göre DSÖ’ye göre dünyada yılda 19.000 kişi hayatını kaybediyor. 3 milyon yeni kanser vakası görülürken, 2040 yılında bu sayının 30 milyonu aşması bekleniyor. Akciğer kanseri, 1,8 milyon ölümle dünyada kanserden ölümlerin en önemli nedenidir. Bunu yüzde 9,4 ile kolorektal (yüzde 18), karaciğer (yüzde 10) ve 8,3 ile mide (yüzde 7,7) ve kadın meme (yüzde 6,9) kanserleri takip ediyor.Ülkemizde en sık görülen kanser türleri akciğer ve prostattır. erkeklerde kanser, kadınlarda meme kanseri ve rahim ağzı kanserinin yanı sıra her iki cinsiyette de beslenme Kolorektal kanserler alışkanlıklardaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.Türkiye’de yılda ortalama 250 bin yeni vaka görülmekte ve bu rakamın artacağı öngörülmektedir. gelecek yıllarda.

“DÜNYADAKİ TÜM KANSERLERİN YÜZDE 30-50’Sİ ÖNLENEBİLİR. HER YIL 3,7 MİLYONA KADAR HAYAT KURTARILABİLİR”

Dünyada her 5 kişiden 1’i yaşamı boyunca kansere yakalanırken, her 8 erkekten 1’i ve her 11 kadından 1’i kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. DSÖ Dünya Kanser Günü Eylem Planı’na göre; gelir ve eğitim düzeyindeki farklılıklar, coğrafi konum ve etnik köken, ırk, cinsiyet, yaş, engellilik ve yaşam tarzına dayalı ayrımcılık ve sağlık hizmetlerinde eşitsizlik; Kanserin önlenmesi, teşhisi ve tedavisinde sorunlar yaratır. Dünyadaki tüm kanserlerin yüzde 30-50’si önlenebilir. Hava ve su kirliliği ile gıda güvenliği, sağlıklı davranışlar, düzenli taramalar, erken teşhis ve zamanında tedavi gibi çevresel faktörlerin iyileştirilmesiyle kanser riskleri azaltılabilir. “Kanserin önlenmesi, erken teşhisi, zamanında ve kaliteli tedavisine yönelik uygun stratejilerle dünyada her yıl 3,7 milyona yakın hayat kurtarılabilir.”

“HASTALARIN ÜCRETSİZ, NİTELİKLİ TEŞHİS VE TEDAVİ HİZMETLERİNE ERİŞİMİ SAĞLANMALIDIR”

Bu bağlamda başta meme, kolon ve rahim ağzı kanseri olmak üzere kanser tarama oranlarının artırılması ve iyileştirilmesi; HPV aşısını Ulusal Aşı Programına dahil ederek hedef kitlenin aşıya ücretsiz erişimini sağlayarak; hava kirliliği ve tütün ve diğer kanserle ilişkili maddelerin kullanımı gibi çevresel faktörlerin kontrol edilmesi; kanser kontrol politikalarının daha aktif uygulanması; kanser alanında klinik çalışmalarla yeni nesil ilaç ve teknolojilere yönelik araştırmaların desteklenmesi; hasta merkezli bakıma değer verilmesi; Hastaların ücretsiz, kaliteli teşhis ve tedavi hizmetlerine erişimi sağlanmalıdır.”

alucra-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu