Haber

İran: Baskı ve tehdit altında nükleer müzakerelere devam etmeyeceğiz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kenani, “baskı veya tehdit altında nükleer müzakerelerin yeniden başlamasını kabul etmeyeceklerini” söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Kenani, İran’la nükleer müzakereler olarak bilinen ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de tek taraflı olarak çekildiği Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na (KOEP) dönüş müzakerelerine atıfta bulunarak, “nükleer müzakerelerin yeniden başlamasını kabul etmeyecekler. Batı ile baskı veya tehdit altında”. o yaptı.

ABD’li yetkililerin “İran’ın baskı ve tehdit altında müzakere ve taviz vermeye istekli olmadığını bildiğini” ifade eden Kenani, İran’ın “KOEP’e bağlı kalarak yükümlülüklerini yerine getirdiğini” ancak ABD’nin “yasadışı ve tek taraflı” olduğunu savundu. KOEP’ten çekilmesi.

Kenani, müzakere sürecine hâlâ bağlı olduklarını ve bir sonuca varmayı hedeflediklerini söyledi.

Kenani, sadece İran’ın KOEP’e ihtiyacı olmadığını belirterek, “ABD ve Batı’nın KOEP’e İran’dan daha az ihtiyacı yok. İran’a baskı yapmamaları gerekiyor.” ifadeleri kullandı.

İran ve IAEA arasındaki anlaşmazlık

İran’da Uluslararası Atom Gücü Ajansı’na (IAEA) bildirilmeyen 3 yerde nükleer bulguların tespit edilmesi ve söz konusu nükleer bulgularla ilgili olarak Tahran yönetimine yöneltilen sorulara yanıt verilmemesi taraflar arasında gerginliğe neden oldu.

Ajansın Tahran’ın bu üç yerle ilgili açıklamasının teknik olarak inandırıcı olmadığını bildirmesinin ardından, IAEA İdari Konseyi 8 Haziran’da İran aleyhine bir karar aldı. Bu gelişme üzerine İran, 9 Haziran’da, 2015 anlaşması kapsamında, başta Teşkilatın nükleer programını izlemek için kullandığı kamera sistemleri olmak üzere çeşitli ekipmanları kaldırmaya başladığını duyurmuştu.

İran, 2 Kasım’da IAEA ile farklılıkları azaltmak için Viyana’ya bir heyet gönderdiğini açıklarken, IAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi 9 Kasım’da İran’ın son toplantıda “yeni bir şey teklif etmediğini” söyledi.

İran’ı nükleer programında IAEA ile işbirliği yapmamakla suçlayan ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere, IAEA Yönetim Kurulu’na İran’ın “UAEA ile acil işbirliğine” vurgu yapan bir karar hazırlamıştı.

IAEA Yürütme Kurulu’nda 17 Kasım’da oylanan ve 35 ülkeden 26’sının oyunu alan kararda, IAEA ile yeterince işbirliği yapmamakla suçlanan İran, “bu konuda derhal kabul edilebilir bir teknik açıklama getirmeye” davet edildi. 3 beyan edilmemiş yerlerde uranyum izlerinin varlığı”.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan, 19 Kasım’da yaptığı açıklamada, IAEA İdari Konseyi’nde Tahran aleyhine alınan kararın “siyasi” olduğunu ve karara yanıt vereceklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu