Sağlık

Kalbin Robotik Dokunuşu Hızlı İyileşme Sağlar

Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte farklı kalp hastalıklarına sahip kişiler minimal invaziv bir yöntemle yani küçük kesiler veya robotik cerrahi formülü ile sağlıklarına kavuşmaktadırlar. Robotik cerrahi formülü ile mitral kapak tamiri, mitral kapak değişimi, koroner by-pass ameliyatı, triküspit kapak ameliyatı, kalp deliklerinin ve doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi, kalp tümörlerinin ve ritim bozukluklarının çıkarılması gibi operasyonlar yapılabilmektedir. İlgi ve deneyim alanı robotik cerrahi olan kalp cerrahları kişiye en uygun cerrahi yaklaşımı sunmaktadır. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Burak Onan, kalp hastalıklarında robotik cerrahi yöntemi hakkında bilgi verdi.

Robotik cerrahi yöntemlerinin kozmetik avantajları var

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hastalara sıklıkla robotik cerrahi yöntemleri önerilmektedir. Hem hastanın daha hızlı güzelleşmesi hem de ameliyat sonrası kozmetik avantajları nedeniyle uygun hastalarda tercih edilmektedir. Robotik cerrahi ile yapılan kalp ameliyatlarında göğüs kafesi açılmamakta ve daha az iz, başarılı kozmetik sonuçlar ve daha konforlu bir güzelleşme süreci gibi değerli sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Farklı kalp hastalıkları robotik cerrahi ile tedavi edilebilir

Göğüs kafesi açılarak yapılan kalp ameliyatlarının birçoğu robotik cerrahi tekniği ile kolaylıkla yapılabilmektedir.

  1. Koroner baypas ameliyatları: Robotik cerrahi, koroner baypas ameliyatlarının göğüs kafesini açmadan yapılabilmesini sağlar. Göğsün iç kısmında bulunan iki atardamarın bypass işlemine hazırlanması robotik cerrahi tekniği ile mümkündür. Bypass ameliyatlarında bu damarların kullanılması en başarılı sonuçları vermektedir. Bu damarlar ile göğüs önden açılmadan sol taraftaki 4-5 cm’lik küçük bir açıklıktan kapalı by-pass ameliyatı yapılabilmektedir.
  2. Triküspid kapak ameliyatları:Triküspit kapak bozukluklarında robotik cerrahi ile onarım ve kapak değiştirme operasyonları yapılabilmektedir.
  3. Kalp delikleri ve doğuştan kalp hastalıklarının tedavisi: Kalpteki ASD veya PAPVD gibi kolay doğumsal kalp hastalıkları robotik cerrahi ile tedavi edilebilmektedir. Bu ameliyatlarda toraks açılmadan anatomik düzeltme başarıyla uygulanabilmektedir.
  4. Kalp tümörlerinin çıkarılması: Kalpte ortaya çıkan tümörlerin çoğu iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler kalbin sol veya sağ tarafındaki atriyum veya ventriküllerde görülebilir. Tüm bu odacıklarda gelişen tümörler robotik cerrahi ile alınabilir.
  5. Ritim bozuklukları: Atriyal fibrilasyon en sık görülen aritmidir. Bu bozukluk mitral kapak ameliyatları sırasında eş zamanlı olarak tedavi edilebilir. Kullanılan güç kaynakları radyofrekans ve kriyoablasyon şeklindedir.

Kalp kapağı ameliyatlarında da sıklıkla tercih edilmektedir.

Kalp kapak hastalıklarında da robotik cerrahi formülü uygulanabilmektedir. Kalp kapağındaki darlık veya yetmezlik nedeniyle ameliyat önerilen hastalarda uygulanabilir. Robotik kalp kapak cerrahisi sistemleri kapak tamiri, kapak değişimi, koroner baypas cerrahisi, kalp deliklerinin kapatılması ve tümör ameliyatlarında kullanılabilmektedir.

  • Mitral kapak tamiri: Mitral kapak hastalıklarının çoğu erken dönemde tespit edilirse tamire uygun olabilir. Özellikle dejeneratif hastalıklar dediğimiz mitral kapağın yapısal bozuklukları ile ilgili durumlar kapak tamiri için adaydır. Mitral kapak tamiri operasyonları robotik cerrahi tekniği ile yapılabilmektedir. Robotik cerrahi bu konuda oldukça üstün bir işlemdir.
  • Mitral kapak değişimi: Mitral kapak hastalıkları kümesi kapak onarımı için uygun değildir veya onarım başarısı düşüktür. Bu hastaların kapaklarının mekanik veya biyolojik protezlerle değiştirilmesi gerekir. Robotik cerrahi yöntemi ile mekanik ve biyolojik kapak değiştirme ameliyatları güvenilir bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tüm bu operasyonların robotik cerrahi sistemi ile yapılması hastaya operasyon sonrasında birçok avantaj sağlamaktadır. Daha az ağrı, daha az kan kullanımı, daha az organ rahatsızlığı ve daha kısa hastanede kalış süresi bu avantajlardan bazılarıdır. Ameliyattan sonra sosyal ve iş hayatına daha erken dönmek mümkündür.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu