Ekonomi

Marketlerdeki etiket-nakit farkına 23 milyon TL ceza

İndirimlerin veya fiyat artışlarının sıklıkla yaşandığı dönemlerde satışa sunulan ürünlerin raf fiyatı (etiket fiyatı) ile kasa fiyatı farklılık gösterebilmektedir.

Bazı işletmeler, özellikle de birçok ürünün satışa sunulduğu büyük perakende mağazaları, fiyat değişikliklerini (indirimler veya fiyat artışları) etiket veya kutu fiyatlarıyla uyumlu hale getirmez. Bu durum tüketiciler tarafından alışveriş yaparken fark edilmediğinde mağduriyetlere neden olmaktadır.

Bu durumun özellikle son dönemde sıklıkla yaşanması, tüketicilerin sahip olduğu hakları ve Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirleri yeniden gündeme getirdi. Ticaret Bakanlığı yetkilileri perakende ticarette vatandaşları mağdur eden aldatıcı fiyat gelişmelerini yakından takip ediyor.

Kanunlar tüketiciyi destekliyor

Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı, bu yılın dokuz ayında 37 bin 307 firmadaki 1 milyon 29 bin 928 eserin fiyat etiketlerini kontrol ederek 23 bin 648 liraya toplam 23 milyon 32 bin 507,25 lira idari para cezası verdi. Mevzuata aykırı olduğu tespit edilen çalışmalar. cezayı verdi.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, son dönemlerde piyasalarda etiket ve yazarkasa fiyat farklılıklarında artış yaşandığını belirtti. Raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılık olabileceğini öngörerek tüketici lehine yasal düzenleme yapıldığını belirten Küçük, “‘Tüketici lehine fiyat uygulanıyor’ ibaresi uyarınca Kanun metninde etiket fiyatı ile kasa fiyatı farklı ise hangisi fiyattan düşükse tüketiciye düşük olan fiyat verilecektir.” uygulanacaktır.

“Tanıtım broşürleri veya reklamlardaki fiyatlar ile kasadaki fiyatlar arasındaki farklar için de aynı durum geçerli” dedi. Küçük, etiket ile kasa arasında farkla karşılaşan tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu: “Öncelikle kasada ödeme yaparken barkod okuyucudan geçen fiyatları kontrol edip takip etmeliyiz. Eğer fark varsa itiraz edin. Eğer talebimiz kabul edilmezse gün ve saati belirterek raf fiyatının fotoğrafını çekiniz.”

cesme-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu