Yargı krizi anayasa değişikliğine kapı açar mı: AK Parti turneye hazırlanıyor
ANKARA – Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararına direnmesi ve Atalay’ı imzalayan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. karar. Siyasetin neredeyse tek gündemi haline gelen bu konuyla ilgili iki temel soru var: Kriz nasıl çözülecek? Atalay’ın milletvekilliği düşürülecek mi?
AK PARTİ’DEN KRİZİN ANALİZİ İÇİN İKİ ÖNERİ
İktidar ve muhalefet kanadı, parlamento lobilerini de harekete geçiren bu son gelişmeye ilişkin çelişkili görüşler ortaya koyuyor. İktidar yetkilileri, Anayasa Mahkemesi’nin üst istinaf mercii olamayacağını, Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtay’ın 30-40 yıllık içtihatlarına aykırı kararlar veremeyeceğini söylüyor. Can Atalay’ın milletvekili üyeliğinin düşürülmesi konusunda son sözün Yargıtay’da olduğunu ve bunun bağlayıcı olduğunu belirten AK Partili yetkililer, emsal yargı krizlerinin yaşanmaması için sorunun kökten çözülmesi gerektiğini belirtiyor. Bu amaçla Anayasa ile Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasını öneriyor.
Anayasa Kanununda Değişiklik
AK Partili yetkililer, yargılamayı düzenleyen Anayasa Mahkemesi Kanunu’nun 50’nci sayısında belirsizlik bulunduğunu, bu konuda Meclis çatısı altında bir düzenleme yapılabileceğini belirtiyor. Personel, Anayasa Mahkemesi Kanunu’nda yer alan “Tespit edilen ihlalin mahkeme kararından kaynaklanması halinde, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için dosya yeniden yargılama yapılmak üzere ilgili mahkemeye gönderilir” kararının Anayasa Mahkemesi’ni “” olarak konumlandırdığını söylüyor. süper temyiz mahkemesi.
AK PARTİ’NİN ANAYASA VE GEREKÇELERİNDE DEĞİŞTİRİLMESİ TARTIŞILAN KONULAR
Sadece Anayasa Mahkemesi Kanunu’nda değil, Anayasa’da da değişiklik yapılması gerektiğini belirten AK Parti heyetinin tartıştığı konular ve değişiklik talep gerekçeleri şöyle:
• Anayasa’nın 153. maddesinde Anayasa Mahkemesi kararlarının herkesi, tüm kurumları bağlayacağı belirtiliyor.
AK Partililer bu unsurun Anayasa’nın “Adliye mahkemelerince verilen karar ve hükümlerin son inceleme mercii Yargıtaydır ve kanunun başka yargı mercilerine bırakmadığı” hükmünü içeren 154. maddesine aykırı olduğunu düşünüyor. yetki.”
• Anayasa’nın 14. maddesi: “Anayasa’da yer alan hak ve özgürlüklerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya, demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetler biçiminde kullanılamaz.” ve insan haklarına dayalı laik bir Cumhuriyet.”
AK Partililer bu konuda “devlete karşı işlenen suçlar” tanımındaki belirsizliğin sıkıntı yarattığını düşünüyor.
• Anayasa’nın bireysel başvuruyu düzenleyen 148. maddesi.
AK Partililer de bireysel başvuruların çokluğuna dikkat çekerek, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurulara ilişkin kararlarının Yargıtay ve Danıştay içtihatlarına aykırı olduğunu ve göz ardı edildiğini belirtiyor.
UÇUM ÇALIŞMA YAPIYOR
Can Atalay kararı ve benzeri krizlerle ortaya çıkan krizin yaşanmaması için bu üç anayasal konunun ve Anayasa Mahkemesi Kanunu’nun görüşülerek gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtilirken, Başdanışman olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Mehmet Uçum, hem Anayasa değişikliği hem de Anayasa Mahkemesi Kanunu değişikliği üzerinde çalışıyor.
MUHALEFETTEN YORUM: Başımız dertte
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi parti liderlerine ziyaretleri devam ediyor. Son olarak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşen Kurtulmuş’un, Anayasa konusunun da gündemde olduğu belirtildi. Bazı muhalefet yetkilileri ise bugüne kadar konuya sessiz kalan Kurtulmuş’un “sıkışmış” durumda olduğu yorumunu yapıyor.
‘CHP’NİN KONGRESİ’Nİ BEKLİYORUZ, ANAYASA İÇİN İLK TEMASLARA BAŞLAYACAĞIZ’
Seçimin ardından yeni anayasa çağrısında bulunan AK Parti’nin önümüzdeki dönemde diğer partileri de ziyaret etmesi bekleniyor. AK Partililer, “CHP kurultayını bekliyorduk. Bir anlayış ve yöntem belirlemek istiyoruz. Bu konuda diğer partilerin de görüşlerini alacağız. Peki CHP ve diğer partiler ne düşünüyor diye soracağız? Mesela bir komisyon olmalı mı? Grup başkan yardımcılarından birinin arkadaş olduğu bir grup mu olmalı? Her parti bir temsilci mi atamalı? “Çalışma yöntemini netleştirmek istiyoruz” diyor.
‘BU BİR SAMİMİYET TESTİDİR’
AK Partililer, hem son krizin çözülmesi hem de yeni ve demokratik bir anayasanın oluşturulması için soruna bütünlüklü bakmak gerektiğini kaydediyor ve ekliyor: “Biz bunların konuşulmasından yanayız. Eğer böyle bir tartışma ortaya çıktıysa konuşalım. “Bu bir samimiyet sınavıdır”
ATALAY’IN ÜYELİĞİ KALDIRILABİLİR Mİ?
AK Partililerin son krize bakışı Erdoğan’a yakın kadrolar tarafından bu şekilde değerlendirilirken, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülüp düşülmeyeceği sorusu hâlâ cevapsız. Meclis lobilerinde AK Parti içinde bu konuda farklı düşünen üç grubun olduğu yorumu yapılıyor: “Mehmet Uçum’a yakın olanlar”, “MHP’yle aynı fikirde olanlar” ve “Anayasa Mahkemesi’nin böyle düşündüğünü sananlar” Kararın uygulanması gerekiyor.”
Can Atalay konusunda son sözü Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un söyleyeceğini belirten hükümet ve muhalefet temsilcileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yapılacak grup toplantısında söyleyeceklerinin bu kararın belirlenmesinde etkili olacağı yorumunu yaptı.