Haber

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: “NATO üyeliğimiz Türkiye’nin elinde”

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye’nin NATO üyeliğinin “elimizde” olduğunu belirterek, “Sadece Finlandiya’yı alıyoruz deseler bizim için zor bir durum olur ama ‘Hayır çekiliyoruz’ mu diyeceğiz? Hayır, bunu yapamayız.” söz konusu.

Niinistö, Almanya’da düzenlenen 59. Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda Türkiye’den olumlu açıklamalar geldiğini belirterek, “İsveç ile NATO’ya girmek istiyoruz. Ayrı bir katılım talep etmiyoruz.” ifadeleri kullandı.

NATO’ya katılma kararını Ankara’nın vereceğini ve kararı beklediklerinin altını çizen Niinistö, şöyle devam etti:

“NATO üyeliğimiz Türkiye’nin elinde. Sadece Finlandiya’yı aldık deseler bizim için zor bir durum ama ‘Hayır, başvurumuzu geri çekiyoruz’ mu diyeceğiz? Hayır, yapamayız. İsveç ile birlikte üyelik başvurusunu tamamlayarak üzerimize düşeni yaptık, karar Türkiye’ye ait.”

“Sıradaki hedef Moldova olabilir”

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Moldova’yı işaret ederek, “Rusya’dan bahsediyorsak sıradaki hedef Moldova olabilir” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu’nun cesur bir lider olduğunu ifade eden Frederiksen, “Moldova, Gürcistan ve komşu ülkeleri unutmamalıyız. Savunmaya daha fazla harcama yapmalıyız.” dedi.

Ukrayna’ya desteğin sürmesi gerektiğini vurgulayan Frederiksen, şunları kaydetti:

“Ukrayna’yı desteklemeye devam etmeliyiz. Daha fazla silah verilmeli ve bağışlanmalı. Bunlar mümkün olan en kısa sürede yapılmalı. Avrupa ülkeleri olarak daha yakın çalışmalı ve daha güçlü ortaklıklar kurmalıyız.”

“Vilnius’a kadar üye olmalarını sağlamaya çalışıyorum”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye ile imzaladıkları üçlü memorandumları yerine getirdiklerini savundu ve tüm müttefiklerine iki ülkeyi üyeliklerini onaylamaya davet ettiklerini hatırlattı.

Stoltenberg, “Önemli olan birinin diğerinden önce üye olması değil, her ikisinin de bir an önce üye olması. Vilnius Zirvesi’ne kadar (Temmuz’da) her iki ülkenin de üye olmasını sağlamak için çok çalışıyorum” dedi. söz konusu.

İsveç’in ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylama kararının Türkiye olduğunu yineleyen Stoltenberg, “Türkiye’ye her iki katılım protokolünü de onaylaması için çağrıda bulundum. Ancak birini onaylarsa Finlandiya ittifakın üyesi olacak.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu