Millet İttifakından deprem açıklaması: Her talimatın insandan beklendiği sistem yüzünden acılar arttı
Millet İttifakını oluşturan partiler, Maraş merkezli depremleri görüşmek üzere Saadet Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi.
Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DÜZGÜN Partisi Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.
Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, “Devletin şaşkınlığına, acizliğine ve bölücü tavrına rağmen depremin olduğu ilk andan itibaren üzerine düşen sorumluluğu yerine getiren ve elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan kurumlarımıza ve kamu görevlilerimize teşekkür ediyoruz. dayanışma ve büyük bir fedakarlık ve emekle çalışıyoruz.” Vatandaşlarımıza, vatandaşlarımıza, uluslararası dayanışma gösterenlere ve emeği geçen tüm isimsiz kahramanlarımıza minnettarız.”
‘AFAD’IN KURUMSAL KAPASİTESİ ZAYIFLATILDI, YETERLİLİKSİZ KİŞİLERE VERİLEN BİR GÖREV’
Deprem öncesi gerekli hazırlıkların yapılmadığı belirtilen açıklamada, “Deprem ülkesi olan ülkemizde afet öncesi gerekli hazırlıkların yapılmadığı ve yeterli önlemlerin alınmadığı ortadadır. daha önce Başbakanlığa bağlı olan AFAD’ın kurumsal kapasitesinin zayıflatılarak üst düzey ekiplerde liyakatten yoksun bırakılan kişilere sorumluluk verilerek beyin sarsıntısına neden olunduğu, Bozulabilir binalara raporsuz imar affı çıkarılması ve inşaat sektöründe yolsuzluğa kapı aralayan aşırı kira hırsı, milletimize ölümcül bir fatura ödetmiştir.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin eleştirildiği açıklamada, “Ülkemizin her kurumunda özerklik, liyakat ve şeffaflığın yitirilmesi afet yönetimi ve deprem müdahale sürecini de doğrudan etkilemiştir. Çünkü hiçbir bürokratın yapamadığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir. inisiyatifin kullanıldığı ve her konuda bir kişiden talimat beklendiği yerde acılar ve can kayıpları katlanarak arttı.“Maalesef afet süreci iyi yönetilemedi, arama kurtarma çalışmaları geç ve yetersiz kaldı. Temel ihtiyaçların temini ile yardım faaliyetlerinin koordine edilememesi ve bunun sonucunda afetin etkisinin korkunç boyutlara ulaştığı başından beri acı bir gerçek olarak görülüyor.”
‘BELEDİYELER VE STK’LAR ARASINDA AYRIMCILIK’
Deprem sonrası yapılan çalışmaların ayrımcı olduğu belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Maalesef belediyeler ve STK’lar arasında ayrım yapılarak sürece dahil edilmeleri gecikti. Kutuplaştırıcı telaffuzlardan vazgeçilmedi, tek merkezden alınan kararlar işi yavaşlattı. Kolluk kuvvetleri, madencilerin geç sevki ve iş makinelerinin bölgeye gelmesi, sosyal medya platformlarında bant yavaşlaması… Borsanın kapatılmaması gibi akıl dışı uygulamalar telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurdu ve krizi daha da derinleştirdi.
‘BÜTÜN HATALAR, KUSURLAR VE EKSİKLER BELLİDİR’
“Hükümet barınma, seyyar tuvalet ve hijyen konusunda hala yeterli adımları atmamış, bölgede salgın riskine karşı gerekli önlemleri almamış. Deprem sonrası iç göçle ilgili gelişigüzel bir planlama ve yönlendirme yapılmadı. .Bütün hatalar, kusurlar, ihmaller ve kasıtlar ortadadır.Hukuki, idari ve siyasi görevliler de arşivlenip belgelere ve hafızalarımıza not edilmiştir.
‘ORTAK ÇALIŞMALAR İÇİN KOMİSYON KURACAĞIZ’
“Millet İttifakı olarak üzerimizdeki ağır sorumlulukların bilincindeyiz. Şimdi bizi zorlu bir sınav bekliyor. Bu felaketten ders çıkarıp ortak akılla şehirlerimizi ve geleceğimizi inşa etmeliyiz. Unutulmamalıdır ki; jeoloji, sismoloji, psikoloji, sosyoloji, ekoloji, tıp, ekonomi, eğitim, hukuk, siyaset, şehircilik ve mimarlık asla birbirinden bağımsız düşünülemez, hiçbiri ihmal edilemez. tüm bu alanların uzmanları ile an be an.Sarsıntının etkilerini ortadan kaldırmak için kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalar ve bununla ilgili ortak çalışmalar.Bu konuda bir komite kuracağız.
‘DEPREM BÖLGESİNDE YABANCILARA KONUT VE ARAZİ SATIŞI YASAKLANMALIDIR’
“Uyarıyoruz! Afet bölgelerinde yabancılara konut, arsa ve arazi satışı yasaklanmalıdır! Bölgenin yeniden yapılanmasında özellikle Hatay’da demografik ve sosyal yapının korunması büyük önem arz etmektedir. Biz özellikle takipçisiyiz. bu sorunun!”
‘ÜNİVERSİTELERDE UZAKTAN EĞİTİM KARARINDAN KAÇINILMALIDIR’
“Toplantımızda ele aldığımız bir diğer konu da üniversitelerin uzaktan eğitime geçme kararıdır. Bu karardan bir an önce vazgeçilmelidir. Gençlerimizi kaliteli eğitim hakkından mahrum bırakacak hiçbir analiz gerçek bir analiz değildir. depremzedelerimiz, turizm sektörünün kapasitesi ve büyükşehirlerdeki boş konutların kullanılması ve bu yönde çalışmalara bir an önce başlanmalıdır.”
‘SİYASAL SORUMLULUK ALACAĞIZ’
“Siyasi olarak sorumluluk alacağız. Ortak Politikalar Metnimizde yer alan ‘Kentleşme’ ve ‘Afet Yönetimi’ başlıkları altındaki yol haritamızı hayata geçireceğiz.
Halkımız huzur içinde yatsın! Hızlı, sağlıklı ve kalıcı çözümlerimizle insanca yaşam standartlarına uygun yaşanabilir şehirler inşa etmeye kararlıyız. Tek bir kişiyi aç veya açıkta bırakmayacağız! Acılarımızı hep birlikte paylaşacağız, maddi ve manevi yaralarımızı her zaman birlikte saracağız.”
‘ÜLKEMİZİN EN ACİL İHTİYACI SİYASİ YIKAMAYI ÇIKARACAK YENİ BİR GÜÇ’
“Ülkemizin en acil ihtiyacı, içinde bulunduğumuz siyasi enkazı kaldırmak, devlet kurumlarını şeffaf ve kamu hizmeti esasına göre güçlendirmek, kriz koşullarında ülkeyi yönetmek, ülkemizi içinde bulunduğumuz ekonomik krizden çıkarmaktır. İktidarın savurganlığına ve şatafatına son vermek ve afetten etkilenecek olan ekonomimizi güçlendirmek için devlet yönetiminde liyakat esasına dayalı yeni ve aktif bir hükümettir. milletimizden aldığımız destek ve kendimize olan inancımızla Türkiye için hazırız.
Son olarak, uluslararası toplumu bugün Suriye’de meydana gelen sarsıntının yaralarını sarmaya davet ediyor; Suriye halkına sabır ve başsağlığı diliyoruz.”
‘RUTİN TOPLANTIMIZI 2 MART’TA İYİLEŞTİRECEĞİZ’
“Millet İttifakı olarak önceden planladığımız ve deprem sonrası ertelediğimiz rutin toplantımızı 2 Mart Perşembe günü Saadet Partisi ev sahipliğinde gerçekleştireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.” (HABER MERKEZİ)