Ekonomi

IMF sert tonundan kripto para birimlerine doğru ilerliyor

Investing.com – Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan son açıklamalarda, kurumun kripto para birimlerine yönelik iyimser yaklaşımı dikkat çekti.

IMF, yayınladığı bir raporda kripto para birimlerini tamamen yasaklamanın uzun vadeli görünümde faydalı olmayacağını söyleyerek düzenleme davetini yineledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) analistleri, Latin Amerika ve Karayipler üzerine yayımladıkları bir raporda kripto para birimlerine yönelik yasağın ideal bir çözüm olmayacağını savunurken, alternatif olarak özellikle gelişmekte olan ülkelerin kripto para talebini verimli kullanmaları gerektiği vurgulandı. dijital ödeme ihtiyaçlarını karşılamak için

Merkez bankası dijital para biriminin biçiminin ele alındığı yazıda, ekonomistlerin geçtiğimiz dönemde IMF’nin kripto para birimlerine yönelik eleştirel yaklaşımından uzaklaşması dikkat çekici bir detay olarak görüldü. Dünya çapında kripto para birimlerinin benimsendiğini kabul eden IMF ekonomistleri, Latin Amerika ülkelerinin dünyada kriptoya ilgi açısından ilk 20 ülkenin ortasında yer aldığını vurguladı.

Latin Amerika ülkelerinde gelişmekte olan ülkelerin makroekonomik istikrarsızlık, düşük güvenilirlik, sermaye akışının olmaması ve kayıt dışı ekonomi gibi yapısal sorunlarını ele alan ekonomistler, bu gerçeklere göre kripto varlıkların benimsenmesinin ülkeler için risk oluşturduğunu da vurguladı.

Ayrıca yapısal sorunları olan ülkelerdeki kripto yasağının çare olmayacağı ve bu sektörden düzenlemeler yoluyla faydalanılması gerektiği düşünülüyor. Kripto varlıkların ülke bazında farklı riskler taşıdığı sonucuna varan ekonomistler, Latin Amerika’daki birçok ülkenin kripto varlıkları yasakladığını ancak bu ülkelerin uzun vadede etkili sonuçlar alma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Bu yaklaşım yerine ülke vatandaşlarının kripto talebinin gündeme alınması ve sektörden faydalanmanın yolunun çizilmesi önerilmektedir. IMF ekonomistleri, kripto-varlık süreçlerini düzenleme yoluyla kayıt altına alarak şeffaf ve güvenilir bir piyasa yaratmanın faydalı olabileceğini savunuyorlar.

Diğer taraftan IMF son günlerde merkez bankası dijital para birimi (CBDC) üzerinden dijital varlıklara olan yoğunlaşmasını artırmaya başladı. IMF tarafından yapılan son açıklamalarda, ülkeler CBDCBu faaliyetlerin yürütülmesinin sınırlı etkilerinin olacağı ve bu dijital para birimi biçimlerinin birbiriyle ilişkili olması gerektiği belirtildi.

Bu kapsamda IMF, uluslararası piyasada faaliyet gösterecek bir CBDC platformu üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Author: Günay Caymaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu