Ekonomi

Kayseri ihracat rakamları açıklandı

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, “TÜİK verilerine göre 2023 Nisan ayı ihracatımız 297 milyon 760 bin dolar oldu. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,54, 2023 Mart ayına göre ise yüzde 12,94 düşüş yaşandı. Kayseri olarak Nisan ayında ithalatımız 142 milyon 369 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre azalma oranı yüzde 23 oldu. Bir önceki aya göre düşüş oranı yüzde 7. 2023 Nisan ayı ihracat pazarlarımız; Almanya, Irak, İtalya, Avusturya, ABD, Romanya, İngiltere, İsrail, Fransa ve Polonya. Nisan ayında Kayseri’den 147 ülkeye ihracat yapıldı.” sözlerini kullandı.

Kayseri ihracatının segmentler bazında analizini yapan Lider Gülsoy, “Elektrik Elektronik, Makine Parçaları, Çimento, Cam Seramik ve Toprak İşleri, Su İşleri ve Hayvansal Ürünler, Yaş Meyve ve Sebzeler, Deri ve Deri Ürünleri, Fındık ve Mamulleri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen bölümler. Şubelerde artış olurken, Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya, Kağıt ve Orman İşleri, Çelik, Dokuma ve Hammaddeler gibi fasıllarda düşüş yaşandı.” dedi.

Başkan Gülsoy, “Küresel pazarlarda yaşanan durgunluk, ihracatımızda önde gelen ülkelerin ithalat taleplerini etkilemeye devam ediyor. Böyle bir süreçten geçerken ihracatı ve yatırımları destekleyecek sistemlere ihtiyacımız var. Enerji ithalatının bunda değerli bir faktör olduğunu biliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında ihracat hedefimiz geçmiş yıllara göre çok daha büyük. Hedeflerimize ulaşabilmemiz için ihracattaki sorunları çözmemiz gerekiyor. Tüm aksiliklerde ve en güçlü koşullarda bile yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı yaklaşımımızla ekonomimizi büyütmeye ve güçlendirmeye devam ediyoruz. Bu güçlü süreçte çalışmalarından ödün vermeden gönüllerini ortaya koyan ihracatçı üyelerimizi en içten dileklerimle kutluyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu