Sağlık

Normalleşme sürecinde 4 önemli adım var

Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, sağlıklı bir normalleşme süreci için bireylerin kendilerine ve diğer insanlara zaman ayırması gerektiğini, bu dönemde manevi bir temel elde edilebileceğini belirtti.

Normalleşme sürecinde bireylerin sağlıklı yaşam biçimini sürdürmelerinin, sosyal etkileşimlerini artırmalarının ve ruh sağlıklarını mümkün olduğunca korumalarının değerli olduğuna işaret eden Beyaz, normalleşme sürecinde 4 adım olduğuna dikkat çekti. Beyaz, bu adımları inanç ortamı oluşturmak, temel ihtiyaçları karşılamak, manevi yardımda bulunmak ve sosyal bağları güçlendirmek olarak sıraladı.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, afet gibi geniş kitleleri etkileyen travmalar sonrası normalleşme değerlendirmesi yaptı.

Normalleşme süreci herkes için farklı işleyebilir.

Normalleşme olarak adlandırılan kavramın tanımı konusunda uzmanlaşan Klinik Psikolog Davet Beyaz, “Normalleşme, bir kriz ya da afet sonrasında oluşan zorlu koşulların hafifleyip, bireylerin acı, kayıp ve kayıplardan kurtulmaya başlamasıyla normal hayata dönüş sürecini ifade ediyor. ve yaşadıkları travma. Bu süreç herhangi bir kriz veya afet sonrasında gerçekleşir ve insanların normal hayatlarına dönmelerine yardımcı olur. Ancak normalleşme süreci herkeste aynı şekilde işlemeyebilir ve bireylerin normalleşme süreci farklılık gösterebilir. söz konusu.

Yaşanan acıyı kabul etmek ve duygular hakkında konuşmak önemlidir.

Uzman Klinik Psikolog Dave Beyaz, Kahramanmaraş depremi sonrası yaşananların da normalleşme sürecinin bir parçası olduğunu belirterek, “Normalleşme sürecinde ilk yapılması gereken acı ve üzüntüyle yüzleşmektir. Bireylerin yaşadıkları kaybı ve acıyı kabullenmeleri, duygularını ifade etmeleri, yardım alabilecekleri bir destek sistemi kurmaları çok önemli” dedi. söz konusu.

Yeniden yapılanma sürecinde temel ihtiyaçlar karşılanmalıdır.

Bu süreçle birlikte yeniden yapılanma sürecinin başladığına değinen Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, bu süreçte barınma, temizlik, su, elektrik gibi temel ihtiyaçların sağlanmasına yönelik adımların da manevi ilk yardım olarak görülebileceğini söyledi.

Normal yaşam düzenine geçişte rutinler oluşturulmalı

Son olarak Uzman Klinik Psikolog Dave Beyaz, normal yaşam sistemine dönebilmek için günlük rutinleri yeniden kurmanın da çok değerli olduğunu söyledi. Uzman Klinik Psikolog Dave Beyaz, “İşe gitmek, okula gitmek, arkadaşlarla buluşmak gibi rutin aktiviteleri yeniden harekete geçirmek olarak ifade edebiliriz. Ayrıca Kahramanmaraş depremi sonrası normalleşme sürecinde bireylerin yaşadıkları travmalardan kurtulabilmeleri için sağlıklı bir destek sistemi, işbirliği ve dayanışmanın tesis edilmesi elzemdir. O konuştu

Normalleşme sürecinde psikolojik temel önemlidir.

Sağlıklı bir normalleşme süreci için bireylerin kendilerine ve diğer insanlara zaman ayırması ve profesyonel yardım alması gerekebileceğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, “Normalleşme sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için psikolojik destek çok önemli. Ayrıca normalleşme sürecinde bireylerin sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeleri, sosyal etkileşimlerini artırmaları ve mümkün olduğunca ruh sağlıklarını korumaları önemlidir. tavsiye verdi.

Yas süreci herkes için farklıdır.

Yas tutma sürecinin çoğunlukla bireysel ve kişisel bir deneyim olduğunu ve herkeste farklılık gösterdiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, “Bazı kişilerde daha hızlı iyileşirken bazı kişilerde daha uzun süre gerekebilir. Bu nedenle Kahramanmaraş depreminden sonra hala yas tutulması normal karşılanabilir. Ancak insanların bu süreçte ihtiyaç duydukları desteği ve yardımı almaları son derece önemlidir. Acılarını paylaşabilecekleri, duygularını ifade edebilecekleri, güvenli bir ortamda konuşabilecekleri terapi veya destek gruplarına katılmaları önerilebilir.” söz konusu.

40 günlük yas herkese yetmeyebilir

Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, toplumda yas sürecine saygı gösterilmesinin ve insanların duygularına saygı gösterilmesinin değerli olduğunu vurgulayarak, “Kahramanmaraş depremleri sonrası yaşanan yas süreci, insanların yaşadığı kayıplar ve yaşanan travmaların yarattığı travma ile ilgilidir. deprem. Her insanın yas tutma süreci farklı olabilir ve yas tutma süreci zamanla azalsa da tamamen sona ermesi uzun zaman alabilir. 40 gün kimileri için yeterli olurken kimileri için daha fazla süre gerekebilir.” uyardı.

Normalleşmede 4 adıma dikkat!

Afet sonrası normalleşme sürecinin ve bu sürecin hakikat yönetiminin de çok değerli olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, afet sonrası normalleşme sürecinin daha sağlıklı bir formda olmasına yardımcı olacak adımları şöyle sıraladı:

  1. Güvenli bir ortam yaratmak: Afet sonrası normalleşme sürecinde öncelikle güven duygusu değerlidir. Acil durumlarla başa çıkmak için gerekli önlemlerin alınması ve insanların kendilerini inançlı hissedebilecekleri bir ortamın oluşturulması değerlidir.
  2. Temel gereksinimleri karşılama: Afet sonrası normalleşme sürecinde insanların temel ihtiyaçları; barınma, yemek, su ve sağlık hizmetleri karşılanmalıdır.
  3. Psikolojik yardım sağlamak : Afetler aynı zamanda insanların ruh sağlığını ve moralini de etkiler. Bu nedenle normalleşme sürecinde insanların manevi yönden takviye almalarına yardımcı olunmalıdır. Bu ek, insanların afet sonrası gerginlik, sıkıntı ve mutsuzluk-umutsuzluk gibi duygusal zorluklarla baş etmelerine yardımcı olacaktır.
  4. Sosyal bağların güçlendirilmesi : Afet sonrası normalleşme sürecinde sosyal bağlar da güçlendirilmelidir. İnsanlar arasında dayanışma, yardımlaşma ve yardımlaşma sağlanmalıdır.

Uzman Klinik Psikolog Dave Beyaz, bu adımların afet sonrası normalleşme sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmeye yardımcı olabileceğini söyledi. “Ancak normalleşme süreci her zaman kolay olmuyor ve farklı afetlerin farklı zorlukları oluyor. Dolayısıyla normalleşme sürecinde hem bireysel hem de idari olarak kişilerin ihtiyaçlarına uygun özel tedbirlerin alınması gerekebilir. uyardı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu