Haber

Kırım Tatar Sürgününün 79. Yıldönümü Anma Töreni Düzenlendi

Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününün 79. yıl dönümü münasebetiyle bir anma programı düzenledi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzar Robert Trzeciak, Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Estonya’nın Ankara Büyükelçisi Annely Kolk, Kırım Tatar Millet Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Önder Mükremin Şahin, Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Vakfı Lideri Tuncer Kalkay ve Kırım Tatar Millet Meclisi üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel katıldı. Anma töreninde açıklamalarda bulunan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar, bugünün Ukrayna tarafından soykırım olarak tanındığını belirterek, “Pek çok arkadaşımız bu durumu insanlık suçu olarak kabul etti. Şimdi tüm dünyayı bunu unutmamaya davet ediyoruz. suç ve soykırım kurbanlarını tüm dünyada anmak için.Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, başkentte Kırım Tatar sürgünlerinin kurbanları için bir anıt dikilmesi fikrini ortaya attı. Kiev. Sadece Başkent’te değil, Kırım yarımadasında, hatta Türkiye’de, hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anmak için bu tür yeminler kuracağız. Gelecek yıl bugün Ak Mescit’te buluşalım.”

“195 bin 471 Kırım Tatarı hayatını kaybetti”

Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Tatarlarının sürgüne gönderilmesinin insanlık tarihine kara bir leke olduğunu ifade ederek, “2. Dünya Savaşı’nda Kırım Tatar erkekleri Sovyetler Birliği cephesinde savaşırken, Kırım’da kalan savunmasız kadınlar, çocuklar ve yaşlılar, uğruna savaştıkları bu ülke tarafından sürgünde tutuldular. 175.600’ü çocuk, 176.100’ü çocuk olmak üzere günlerce süren sürgünde ve sonraki aylarda hayatlarını kaybettiler. 25.600’ü genç ’16-18′ ve 45 bin 800 yaşlı erkek Suriye’nin soğuğuna, Orta Asya’nın çöllerine ve bataklıklarına terk edilen Kırım Tatarları bile açıkta kalarak barınaklarını yapmak zorunda kaldı. Bu şartlar altında günlerce.

Konuşmanın ardından katılımcılar sürgünde hayatını kaybedenler için mum yaktı. – ANKARA

yalvac-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu